top of page

Oorsprong :

De Maine coon komt oorspronkelijk uit de staat Maine in het noorden van Amerika. Er gaat een legende dat de Maine Coon een kruising is tussen de inlandse boerderij katten en een Raccoon (wasbeer), maar dat is genetisch gezien onmogelijk, al is het wel een leuk verhaal. De Maine Coon is een van de oudste oorspronkelijke rassen van Amerika, maar pas in 1976 werd de eerste maine Coon in Europa gesignaleerd en in 1982 werden ze door de Fife erkend. Sindsdien is de Maine Coon een zeer geliefd ras met een nog steeds stijgende populariteit.

 

 Uiterlijk : 

De Maine coon is een heel natuurlijk ras met een zware halflange vacht die hem goed beschermt tegen het barre klimaat dat heerst in het noorden van Amerika. De Maine coon heeft een lang en stevig lichaam met een brede borst en stevige middellange poten,tussen zijn tenen heeft de Maine coon plukjes haar zodat zijn voeten als sneeuwschoenen kunnen fungeren. Het haar op de kop en de schouders is was korter dan de rest van de vacht, maar vooral de katers hebben een prachtige volle kraag, broek en een weelderige lange pluimstaart. De kin en de kaak zijn stevig en middelmatig lang, waarbij de snuit als geheel vierkant moet zijn. Vooral katers hebben een krachtige karaktervolle kop met grote wijdgeplaatste oren die open en breed zijn aan de basis met zowel in als op de oren weelderige pluimen. De pluimen op de oren zijn niet verplicht maar wel gewenst, en wij streven er dan ook naar om Maine Coons te fokken met zulke oorpluimen en groot van type. Over de grootte en het gewicht van de maine coon wordt schromelijk overdreven.

Toch weegt een volwassen poes al gauw 5 kg en een volwassen kater kan tussen de 7-9 kg wegen en dat is voor een kat toch een flink gewicht. De Maine Coon is een laatbloeier, pas op de leeftijd van 3 - 4 jaar heeft hij zijn volledige grootte, type en vacht bereikt, dus goed en voldoende voedsel om te groeien is in de eerste jaren erg belangrijk.

 

Kleuren:

Alle kleuren en tabby patronen met en zonder wit zijn toegestaan, behalve pointaftekeningen zoals je die bij siamezen ziet en de burmese factoren. De oudste oorspronelijke en nog steeds zeer gewilde kleur is brown tabby ( eventueel met wit).

 

 Karakter :

De Maine Coon is een aanhankelijke, zachtaardige en tolerante kat die niet graag vecht. Ook tegenover andere katten is hij tolerant, net als tegenover andere diersoorten zoals bijv. honden. Van nature is hij rustig, maar zeker niet sloom te noemen! En hij is altijd in voor een spelletje. Sommige Maine Coons apporteren zelfs, en kunnen dit dan heel lang volhouden. De Maine Coon is een beetje gereserveerd tegenover vreemden, maar iemand die hij al 2x gezien heeft is vaak geen vreemde meer voor hem en die zal hij dan ook rustig komen begroeten. Hij is kompleet verknocht aan zijn baas en de rest van het gezin hoort er dan gewoon bij. De Maine Coon volgt je door het hele huis. Bij ons in huis zelfs tot in de wc en in de douche! Voor zo een grote kat heeft de maine Coon een verbazend piepstemmetje, vaak is het niet meer dan een aandoenlijk gepriet en gepiep.

Waarschuwing:

Het bovenstaande verhaal heeft u er vast nog meer van overtuigd dat de maine Coon de kat van uw dromen is......Maar.....Het Maine Coon virus is zeer besmettelijk, als u er eenmaal een heeft, wilt u nooit meer wat anders, en misschien wilt u er wel nog een en nog en.....echt waar! Probeer het maar!!!

Als u het dan echt zeker weet, neemt u dan gerust kontakt met ons op. Wij kunnen u dan met onze verhalen nog meer besmetten en uw vragen beantwoorden. Of maak een afspraak om eens bij ons langs te komen, om te zien hoe de katten zich in een huis en in de groep gedragen. U krijgt een heel ander beeld van de Maine Coon te zien dan op de show. En wie weet...misschien kunt u zich dan over een poosje wel de trotse eigenaar van een levensechte knuffel ( lees: Maine Coon) noemen. Een ding weten we zeker....wij hebben er nog geen moment spijt van gehad!

© 2019 Tamara van Heteren
bottom of page